Wat kost domotica?

Domotica hoeft niet duur te zijn

Een veelgehoorde richtlijn voor de kosten van een domotica systeem is 5% van de kostprijs bij het bouwen van een nieuwbouw huis. Bij een huis van 200.000 euro zou dit dus op ongeveer 10.000 euro uitkomen. Tegenwoordig hoeft een goed domotica systeem voor thuisgebruik dit echter zeker niet meer te kosten, zo zijn er verschillende systemen die u zelf kunt installeren, draadloos zijn en bovendien modulair uitbreidbaar zijn waardoor u soms al vanaf een paar tientjes kunt starten met het (al dan niet automatisch) schakelen van uw verlichting met een iPhone, iPad of Android toestel.

Op de vraag "Is domotica duur?" is dus eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Domotica kan zeker duur zijn als u kiest voor een topmerk en ook nog eens uw hele huis van boven tot onder wilt automatiseren. Als u echter genoegen neemt met het aansturen van de verlichting vanuit uw luie stoel is het zelfs ronduit goedkoop met de sets van tegenwoordig die gewoon bij de bouwmarkt te koop zijn. En tussen deze uitersten bevind zich nog een wereld van mogelijkheden, allemaal binnen bereik van mensen met een gemiddeld budget.

Globaal gezien zijn er drie segmenten te onderscheiden:

Budget segment

In dit segment vind u systemen als bijvoorbeeld Klik Aan Klik uit en Home Easy. Prima systemen voor minder veeleisende gebruikers om te starten met domotica, ook al missen deze systemen vaak een terugkoppeling van de verzonden signalen. Dat wil zeggen dat wanneer u bijvoorbeeld een "Aan" commando naar de lamp buiten stuurt u nooit zeker weet of deze daadwerkelijk is ingeschakeld. Vooral omdat deze systemen draadloos zijn is dit een groot minpunt waar rekening mee gehouden moet worden bij aanschaf. Ook zijn er vaak minder mogelijkheden maar de prijs maakt veel goed en het zijn toch leuke systemen om te starten met domotica.

Middensegment

In het middensegment zien we momenteel de grootste groei. Systemen als Fibaro (hogere klasse middensegment), Zipato en Somfy vindt u in deze categorie en zijn bijna altijd draadloos. Veel populaire systemen zijn gebaseerd op het Z-Wave protocol en hebben hun populairiteit veelal te danken aan het open karakter van dit protocol. Doordat de systemen door de eindgebruiker zelf te installeren zijn is er veel te besparen op een dure installateur en kan bovendien het systeem altijd naar wens aangepast worden. Dit laatste is niet voor iedereen weggelegd en voor veel mensen zelfs een reden om toch voor een systeem uit het duurdere segment te kiezen.

Top segment

In dit segment vinden we de grotere namen als KNX, Crestron en Niko Home Control. Dit segment brengt naast een stevig prijskaartje ook mogelijkheden met zich mee en de meeste systemen zijn bovendien volledig bedraad en daardoor zeer betrouwbaar. Doordat deze systemen vaak bedraad zijn worden in het geval van installatie in bestaande bouw de kosten ook automatisch een stuk hoger omdat in dit geval een systeem alleen na een grondige verbouwing geïnstalleerd kan worden.

Sommige systemen in dit segment zijn met enige kennis van elektra zelf te installeren maar voor de meeste eindgebruikers is een installateur en adviseur een must. Ook dit brengt uiteraard kosten met zich mee.

Populaire domotica systemen