Kan ik een domotica systeem zelf installeren?

De vraag of je een domotica systeem zelf kan installeren kan je eigenlijk alleen zelf beantwoorden, het is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Welk systeem wil je installeren?
  • Hoe handig bent je?

Domotica systemen die iedereen kan installeren

Er zijn diverse systemen op de markt die iedereen prima zelf kan installeren, deze bestaan vaak uit doorsteekmodules die u simpelweg tussen een lamp of apparaat steekt en vervolgens via een afstandbediening of andere controller kunt bedienen. Dit is de meest eenvoudige vorm van installatie.

Domotica systemen waarvoor kennis van elektra nodig is

Als we dan een stap verder gaan: Veel systemen die door gebruikers zelf geïnstalleerd kunnen worden beschikken ook over zogenaamde inbouw modules (ook wel micro modules genoemd) die achter bestaande stopcontacten en schakelaars geplaatst kunnen worden. Je hoeft geen elektricien te zijn om dergelijke modules te installeren maar enige kennis van elektra is wel gewenst en het blijft hoogspanning waar je mee werkt dus blijft hier altijd voorzichtig mee. Een groot voordeel van deze inbouw modules is dat je hiermee alles netjes kan wegwerken en zodoende een onzichtbaar systeem realiseert. Wel zo mooi!

Nog een stap verder gaan systemen waarvoor wat meer kennis van elektra vereist is en die zeker niet door iedereen geïnstalleerd kunnen worden. Deze systemen zijn eigenlijk altijd volledig bedraad en vereisen dus dat door het hele (extra) bedrading getrokken moet worden naast de bestaande elektra.  De reden om een dergelijk systeem toch zelf te installeren kan zijn om de kosten van een installateur te besparen. Bent je echter niet zo handig, begin hier dan vooral niet aan en laat dit klusje over aan iemand die verstand van zaken heeft.

Domotica systemen die door installateurs geplaatst moeten worden

Tenslotte bestaat er nog een categorie systemen die alleen door (al dan niet speciaal hiervoor opgeleide) installateurs geplaatst kunnen en mogen worden. De onderdelen zijn vaak alleen via de vakhandel te verkijgen en het installeren vereist specialistische kennis. Het gaat hierbij vaak om high-end systemen die in bijna alle gevallen ook in kantoren en zorginstellingen gebruikt kunnen worden. Dergelijke systemen zijn vaak kostbaar maar meestal ook bijzonder betrouwbaar. Nadeel is dat in sommige gevallen zelfs de configuratie ook alleen door een installateur gedaan kan worden dus als er iets moet worden aangepast kost dit bijna altijd geld.