Waar begin ik als ik mijn huis wil automatiseren?

Domotica systemen hebben veel verschillende mogelijkheden, en deze zijn niet voor iedereen allemaal even belangrijk.  

Hieronder vind je alvast een aantal belangrijke keuzes die je sowieso moet gaan maken wanneer je een domotica systeem gaat aanschaffen, in het overzicht met systemen kan worden gefilterd op deze eigenschappen zodat je snel een overzicht krijgt van de alle mogelijkheden.

Draadloos of bedraad

Een van de eerste keuzes die gemaakt moet worden is de keuze voor een draadloos of bedraad systeem. Belangrijk is dat je hierbij de volgende overwegingen in acht neemt:

Draadloos

  • Een draadloos systeem kan worden uitgebreid zonder hak- of breekwerk
  • Draadloze signalen kunnen onderhevig zijn aan storingen van bijvoorbeeld wifi netwerken, draadloze telefoons, magnetrons, etc.
  • Bij een draadloos systeem altijd rekening te houden met de afstand die signalen moeten gaan afleggen. Binnenshuis zijn signalen vaak maar betrouwbaar tot 15 meter, ook al wordt door leveranciers en fabrikanten vaak 30 meter opgegeven.
  • Bij draadloze systemen die werken met een mesh netwerk (o.a. z-wave systemen) werken de modules die op het lichtnet zijn aangesloten tevens als intelligente versterker, zodoende kunt u door een juiste plaatsing van de modules een betrouwbaar systeem realiseren.

Bedraad

  • Een bedraad systeem reageert over het algemeen sneller op commando's
  • Een bedraad systeem is alleen toe te passen in een nieuwbouw huis of na een grondige verbouwing
  • Een bedraad systeem betekent altijd werken met (potentieel gevaarlijke) hoogspanning

Wie gaat de installatie doen?

Sommige systemen zijn geschikt om voor installatie door iedereen, voor een aantal systemen is het noodzakelijk dat je enige kennis hebt van elektra en tenslotte zijn er nog systemen die alleen door installateurs geplaatst kunnen worden. Over het algemeen zijn de laatstgenoemde systemen een stuk duurder en kunnen alleen geplaatst worden in een nieuw huis of na een grondige verbouwing.  

Lees meer over het, al dan niet zelf, installeren van een domotica systeem

Klein beginnen en later uitbreiden

Bijna alle moderne domotica systemen zijn modulair van opbouw, dit wil zeggen dat wanneer je een onderdeel wil toevoegen, dit kan zonder het hele systeem te vervangen. In het lastigste geval, bij een bedraad systeem, is het vaak wel nodig flink te verbouwen. Wanneer je een draadloos systeem hebt is het meestal een kwestie van het aanmelden van een nieuwe module (bijvoorbeeld een schakelaar) bij de controller en deze is direct klaar voor gebruik. Als je dus nog niet precies weet wat u allemaal wilt gaan automatiseren in huis, let er dan op dat een systeem uit te breiden is en hoeveel dit kost in tijd en werk.