Wat is domotica?

Met domotica bedien je bijvoorbeeld het hele huis of kantoor met een ipad of android tablet. Of beter nog: Alles wat nodig is gaat op de juiste momenten vanzelf aan en uit zonder zelf iets te hoeven doen. 

Domotica (ook wel "home automation" genoemd, of in goed Nederlands "huis automatisering"), omvat het automatiseren van dagelijkse dingen in huis, op kantoor of in een zorginstelling. Het woord domotica is een samentrekking van het latijnse domus (huis) en het laatste gedeelte van de woorden informatica, telematica en robotica. De definitie volgens wikipedia:

"De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven."

Je maakt je huis dus slimmer, om zo het leven net wat makkelijker te maken! Vandaar dat het huis waar een domotica systeem in is toegepast ook wel "smart home" wordt genoemd.

Wat kan ik met domotica?

Het automatisch of op afstand aansturen van verlichting, gordijnen, rolluiken, de vijverpomp of bijvoorbeeld de garagedeur zijn enkele voorbeelden van zaken die geautomatiseerd kunnen worden. Denk bij "automatiseren" aan het automatisch inschakelen van de verlichting wanneer je een ruimte binnenkomt of het sluiten van de gordijnen op het moment dat het donker begint te worden. Een domotica systeem is dus niet alleen gemakkelijk maar kan ook nog eens energiebesparend werken en aan de veiligheid van jezelf en je gezin bijdragen.

Steeds vaker is het ook mogelijk video en muziek volledig te integreren in een systeem zodat met een enkele druk op de knop bijvoorbeeld de gordijnen sluiten, de verlichting gedimd wordt en de film start. De smartphone is al niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en eigenlijk ook al niet meer uit de meeste domotica systemen. Bediening vanaf uw iPhone of Android toestel is steeds vaker mogelijk en de apps hiervoor worden steeds uitgebreider en gebruiksvriendelijker.